fiaelisa

En risketta som krossade alla förväntningar

Kategori: Allmänt

Igår var det dags för den första riskutbildningen - "Riskettan 1" - som handlade om alkohol och droger i trafiken, och trötthet. (Hölls av alkohol-och drogterapeut Jonas Strandh.) Det var 16 stycken lagom roade ungdomar i lokalen... alla visste att det väntar en tretimmars-föreläsning om sådant vi egentligen redan vet en massa om... Så kom han in i lokalen, drog av något skämt, visade direkt att han inte var någon tråkig jävla gubbe som skulle stå och predika och började istället snacka på sitt sätt. 

Det var den bästa föreläsare jag någonsin hört! På ett gripande och förståeligt sätt med en sjargong så att han fick oss alla att fullkomligt gapskratta (jag grät av skratt av hans imiterande och roliga berättande!!!) men samtidigt också bli tysta som möss då det blev allvar. Shit vad bra det var. Han hade själv varit riktigt nere i skiten med både alkohol och drogmissbruk....han visste vad han pratade om och fick alla att slå upp ögonen en extra gång..

Det kör omkring 16 000 rattfulla bilister varje dag.
Det är 2 cl starksprit (40%) i bara en ynka lättöl.
Visste du det?


Vi såg också en kort men så gripande filmom två rattfylleolyckor. Bl.a. Peder som själv kört rattfull och kvaddat bilen till skrot och smulor. Han klarade livhanken med nöd och näppe, men den som satt bredvid honom på passagerarsätet, hans lillebror, dog omedelbart. Peder låg på sjukhus i veckor och hans föräldrar väntade med lillebrors begravning... för det kanske skulle komma att bli en dubbelbegravning. Peder var så illa däran, men om han blev bättre, så skulle han ju få en chans att komma på begravningen. Och till sist kunde begravingen hållas och han kom dit med hjälp av hemtjänsten. Han tänkte att han inte förtjänade att leva, han ville bara dö. Sedan tänkte han att - nej, det vore för lindrigt att få komma undan genom att dö, jag förtjänar det här.

Man lärde sig mycket under dessa tre timmar igår och jag tycker särskilt om att Strandh struntade i att visa en massa statistik som ingen fattar. Han lade vikten på personnivå; attityder och värderingar och hur stort problemet är. Han kom också in på att det inte går att förneka att unga män är med i absolut flest olyckor. "Så grabbar... - Spara liv - kör som en kärring."

Kommentarer


Kommentera inlägget här: