fiaelisa

Alltid ett förgyllande avbrott

Kategori: Allmänt

Historien om de sprutade vetebullarna

Kategori: Allmänt

På det här stället finns det mycket förflutet inristat i väggarna och fatum är att inte minst personalen tillhör väggarnas inventarier. Majoriteten har "ett antal" år på nacken så att säga och då har man varit med om en del. Framgångar, motgångar, uppgångar, nedgångar (dock inga undergångar) men framför allt en jäkla massa gottigheter i form av delikata fikabröd; Sockerbagarens hemgjorda tårtor, fruktskålar, semlor och ckokladkorgar. Nä, sånt därnt! Dä ä då inget å snåle mä! Det är en kultur värd att bevara för pigga upp alla lite extra vissa tillfällen (var och varannan fredagsfrukost). Då berättades det idag att förr roterade kontorspersonalen i vem som alltid skulle ha med sig och bjuda på fika på fredagen. Till en början sades det att det är okej med vad som helst, lite Ballerina-kex eller en vanlig sockerkaka, det är bara som en trevlig grej, något att se fram emot på fredagen.

Aja men det vore ju trevligt tänkte alla och en turordning plitades ner. Fredagarna kom och alltid var det samma förväntansfulla miner som klev in i fikarummet och förberedde sig på att sig "åååh va gott det ser ut" och sedan efter första smakprovet "åååh så gott det var! Hur har du gjort det här!?" Det fanns tydligen i synnerhet EN kvinna som ständigt var särskilt intresserad av vilka ingredienser det var fråga om och hur bakverkat hade kunnat bli så bra. Trots att det en gång endast var en helt vanlig enkel sockerkaka så kom hennes frågor "Det är äkta smör va? Åh det känns att det är äkta smör. Vad är det mer, det är någonting särskilt..? Så god..?" Den försynta som bakat sockerkakan svarar: "Asså.. det är bara en helt vanlig sockerkaka faktiskt..." 

Receptionisten som inte kunde baka förstod såklart att det inte gick att ta med köpt fikabröd och det skulle ju aldrig sluta väl om hon själv tog tag i mjölpåsen. Passande nog fyllde hon år dagen före hennes fredag och en vänlig granne hade stått för att baka en stor utsökt tårta. Det som blev över togs in i fikarummet... 
- Åh, har du bakat den där själv!?
- Ja då.
- Vad är det för fyllning!?
- Äh, lite sylt och så, heh. (Börjar ångra föregående svar...)
- Vad för sylt?
- Några bär sådär bara.
- Så himla god!! Det måste vara svårt att få botten så porös!! Vispade du länge!?
- (Varför i helvete sa jag att jag hade gjort tårtan själv!? Och varför måste hon veta precis allting!! Kan hon nu inte bara äta och hålla käften om nu tårtan var så jävla god!!)

Ribban höjdes då förväntningarna steg, för att inte tala om deltagarnas press på SIN fredag. Ballerina-kex var inte längre att drömma om och inte bara att det skulle vara hemlagat - det skulle vara något särskilt gott... De flesta tyckte att det här mest började bli ett halvjobbigt orosmoment, alla förutom den bakfrenetiska kvinnan. Då kom D-day, ännu en gång var det hennes tur. Hon förklarade att det den här gången var vetebullar med socker på med en särskilt god fyllning som hon hade fått insprängt i bullarna med hjälp av en kraftig bakspruta hon använt.

Nu orkade man inte ens säga men ååhh, utan tänkte, nä, vart fan ska det här sluta? Så slutade den rotationen men fikakulturen har bestått och entusiasmen för när fikaleverenserna kommer. Företaget köper välidgt ofta gottigheter vid födelsedagar, semestrar, avtackningar, bara för att det är fredag eller att bara för att någon är sugen...men särskilt är det fortfarande! Så till den oskrivna regeln: SOMMARJOBBARNA ska ju FÖRSTÅS bjuda på något när de slutar. Det är jag det, på fredag! Ingen press men... jag ska ha gjort det själv, det ska se väldigt smakfullt ut, det ska helst innehålla några särskilda hemliga bak-knep OCH det ska smaka jävligt gott förstås - Jag tror att jag lägger krutet på det sistnämnda trots allt;)

Swift/BIC/National ID/IBAN & Bautaspindel

Kategori: Allmänt

Vilket bestyyyr med utlandsbetalningar må jag säga! Ett banknamn och kontonummer med kontohavandes namn är inte tillräckligt på långa vägar. Det krävs all möjlig information innan man kan göra rätt för sig och betala in sin hyra till en engelsman. Efter sökande på olika sätt av all nödvändig information och med hjälp av internetbanker och teknikens är det trots allt klart(!) - och en erfarenhet rikare! Phju... 

Fattas bara att pengaskiten inte förs över nu också. In your face! Nä, det vore ju inte kul, ganska så tråkigt faktiskt. Lite peppar peppar ta i trä, spark i röven och heja heja frisk humör så ska det nog gå vägen. Både med betalningar och att väl anlända:)  

För övrigt så var det laction här utanför i korridoren alldeles nyss då världens mest abnorma spindel uppenbarade sig! Ingen luden terrariespindel med långa ben alltså men för att vara en "vanlig" spindel så var den fruktansvärt ovanligt stor! En kropp på någon cm och benen ett flertal centimeter. Skrik utbrast i korridoren av närmaste kvinnfolket varav den ena mordiska: "Döda den!!!" och så den andra: "Nej ta ut den!!! Åooohh!"

Jag skrattade spontant och Kerstin som jagade bautaspindeln, fick upp den på ett papper, den ramlar av, en halvmeter ovanför marken och det hörs ett unisont "Oaaåäuhh!!". När hon väl får upp den har hon en sekunds uppsyn av sinnesförvirring då hon inte velar mellan att springa ut med den eller om hon ska klämma sönder den - springa - stå kvar - och så rusar hon ut och räddar både spindeln och kvinnfolket. Sicken uppståndelse en spindel kan orsaka.
   

För en gångs skull - bra röstat!

Kategori: Allmänt

Ett slag för Skavlan

Kategori: Allmänt

Nog har man Sverige och svennar i sitt hjärta alltid, men ack vad öppen jag kan vara för internationalisering och utbyten av olika kulturer. En släng av australiensarnas "no worries"-anda skulle jag exempelvis vääldigt gärna välkomna in i många svenskars torra attityd. Så mycket enklare allt blir med den inställningen. Då man tar ett steg tillbaka kan man också inse hur många gånger man faktiskt i onödan oroar sig för triviala saker som egentligen inte är så mycket att bli frustrerad över. Att norrmän alltid är glada, med sin jollrande melodi norskan, stämmer kanske inte alltid kan man konstatera efter ett par månader i grannlandet. Det finns tjuriga och buttra norrmän som heter duga. Dock finns det lyckligtvis de som lever upp till prototypen glad och genuint trevlig norrman som sprider positiv energi med sin melodi. Där har vi honom - Fredrik Skavlan. (Tack för att du kom hit!) Han sitter inte och spelar på någon karaktär han inte är och kämpar inte för att gå genom rutan, han gör det ändå. Lägg mallen hemma och även om du har ett manus så gör det till ditt. En trygg tv-personlighet med ett äkta leende. Jag förstår att du valdes till Sveriges bäste manlige programledare, det behövs sådana som du.

Snart lyfter det (Jag älskar att lyfta!)

Kategori: Allmänt

Lugn stund med en smältande god choklad

Kategori: Allmänt

En stilla fredagseftermiddag då helgen står och väntar om hörnet kan vara bland det skönaste som finns ibland. En särskild belåtenhet och känsla av lugn har infunnit sig då både flygbiljetter till London är bokade samt att de framtida rumskamraterna har sagt att de kommer att ordna och välkomna oss då vi anländer i Nottingham måndagen den 21 september. På söndag ska en sista summa föras över för att sätta den slutliga pusselbiten på plats och därmed är vistelsen till fullo officiell. Det är otroligt spännande... Egentligen står framtiden helt oviss utan minsta spådom hur livet de närmaste månaderna kommer att se ut. Trots det återstår just nu endast ett behagligt, förväntansfullt och glädjande lugn som menar att det kommer att ordna sig=) Den ljuvligt goda chokladen som fortfarande vilar sin smak över läpparna förhöjde sinnestillståndet ännu ett snäpp... Mmm...Snart är det helg=)           

En tvättäkta mytoman

Kategori: Allmänt

Här går han under namnet Finansmannen - vår vikarierande städare som ersätter lilla ordentliga Ulla under fem veckors tid. Glad och käck med en frätande svettstank kommer han svävandes genom korridorerna med mopp och vagn i högsta hugg. Den sociala kompetensen har han också ständigt redo och småpratar väääldigt gärna då han tittar in i  och tömmer papperskorgen på rummet. Då är det alltså såhär att det här är ju bara ett litet extrajobb för honom som han har på Östgötastäd för egentligen så jobbar han heltid som assistent till stökiga barn, plus att han har tre egna företag (varav en egen städfirma konstigt nog), dessutom har han under sommaren renoverat ett helt radhus i utkanten av Norrköping, han tränar inför maraton - häromdagen sprang han 1 mil på förmiddagen och 8 km på eftermiddagen tillsammans med en riktig afrikanare som vet den bästa taktiken. Han har 15 travhästar som kräver håll i gång, han läser kurser på universitetet - i höst var det aktiekunskap på distans från Kalmar, juridik i Linköping och företagsekonomi. Han hade avslutat en kurs i mobbning och det var ju en rätt tung kurs vettu där man hade ca 6000 sidor att lästa och så ett prov på det då och... "Men oj...äh..Har du haft någon semester då?" - "Neeejnej det har jag nog inte haft på 25 år, ja jag var ju i och för sig i Paris ett par dagar nu i somras men det var ju "business". Jag håller ju på att starta upp en modellagentur också så det var ju genom det då..." Pricken över i - Finansmannen sover max 2 tim/natt. Det ni - MAX!  Man vet knappt hur man ska kunna hålla minen när han står här och berättar om allt han gör och förväntar sig intresserade frågor och kommentarer - men det gör man ju för att göra den stackars karln såklart, så vi pratar om universitetskurser och egen företagssamhet. Igår hade han med sig sin mamma också för att han hade tagit på sig så mycket att han inte hann med själv så då gick hon runt och moppade med kutig rygg och påsar under ögonen medan han stod och snicksnackade. Det är otroligt att det faktiskt finns människor som Finansmannen. Jag undrar hur hans liv ser ut egentligen...

Nja inget hotell för vår del, men staden ser rätt mysigt ut:)

Kategori: Allmänt

Nottingham - och ett lite speciellt kollektiv?

Kategori: Allmänt

Många gånger gäller det att lägga manken till och vara flexibel för att  få något gjort. Förra året så här dags var det sökningar på olika rum i Bergen som gällde och senaste tiden har Nottingham varit i stort fokus. Både Anna och jag har skickat ut vårt intresse av att hyra ett rum till en hel drös med människor utan att ha fått fullt lika många svar. En del trots allt, men få särskilt intressanta att hissa flaggan för. Framtill igår. Det var Windy (frisör och hundpsykolog) som skrev ett väldigt trevligt svar som vi båda faktiskt var beredda att hissa flaggan för den här gången! Ett fint och stort rum till rimligt pris ville Windy med sin pojkvän och sina fyra hundar hyra ut. Villkoren lät jättebra och de hade en väldigt trevlig presentation som man kunde ta till sig utan att varken bli skeptisk eller förvånad. I det ögonblick man blir sådär lagom glad och sprallig över att "wiie det här kanske är något!" så tittar man inte så jättesupernoggrannt på precis varje ord i annonsen. Det var efter ett par mejl fram och till som jag återigen tog en titt på annonsen och kom ner till informationen om det nuvarande hushållet:antal rum - 4, antal rumskamrater - 2, kön på dessa - män. Ähm, stopp där, vad stod det där? MÄN. Jaha ja... Så dumma vi var då att vi inte förstod att Windy  var en man. Med så manligt namn och manliga yrken och att han förstås bodde med sin pojkvän. Den detaljen hade vi missat. Efter den lilla förvåningen som då automatiskt kom ganska så fort - kom lugnet som sa -  vad gör det då? Jag föll bara för svensson-fällan att jag är bara helt enkelt inte så van. Vad kan vara trevligare än att bo med två bögar som tar hand om oss? =) Dessutom har både Anna och jag nyligen diskuterat det här med att klosterliv kanske inte vore en så jävla dum idé trots allt, så att nu detta par var bögar är händelsevis en räddning från ovan! Det kvarstår ytterliggare förhandlingar men i nuläget ser det faktiskt ut som att de vill ta emot två svenska tjejer och att vi kan tänka oss att bo där med dem. Man kan gå miste om mycket om man inte är lite flexibel. ;)     

Varför plötsligt det stora klivet in i bloggvärlden?

Kategori: Allmänt

För somliga kanske detta kliv är noggrant övervägt, för egen del kan jag avslöja att idén uppstod i mitt lätt apatiska vakuum-tillstånd jag hamnar i här på kontoret ibland (huvudet framlutat över tangentbordet, stirrande in i dataskärmen med öppen mun, halvt sovandes) då jag i princip inte har ett jota å göre förstår ni. För någonstans krävs det ju trots allt att man har lite tid över för att kunna blogga och jag har all tid i vääärlden många "arbets"dagar. Jag skulle nog kunna trasa sönder de stackare som tittar förbi här genom att gnata på om kändisars klädstil, kostnaden för rökare, raketuppskjut eller hur man blir smartare av combon choklad och bär - allt hinner man gå igenom på nätet.  Gå hem tidigare kan jag inte heller göra för då blir det ingen lön - jag väljer då hellre att få betalt för att sitta stilla och onyttjad på arslet. Skrattretande situation..?

Men va fan - i situationer som dessa i livet är det inte mycket annat än att göra än att gilla läget trots allt. Se det positiva i det hela! Tänk så mycket annat jag kan hinna med!  Exempelvis så har jag faktiskt skrivit en sång. Christian här på jobbet fick nämligen en liten Alvin för drygt en vecka sedan och innan han ens var född småpratade vi lite om vad som sjungs vid ett dop. (Händelsen inträffade under vår dagliga stund med stretch-övningar, inte alla kontorsråttor som har tid med sånt - aha! 1 poäng för slött arbete) Christian utbrast också, när han kom på att jag hade sjungit vid något tillfälle,  " Ameäh! Då kan ju du sjunga på dopet!!" Jao, det skulle jag väl kanske kunna, sa jag lite småförsynt. Så spekulerade vi medan vi sträckte upp armar och ben och kom fram till att "Trygga räkan" och "Det gåtfulla folket" nog var rätt vanliga, men, njae, det kändes liksom inte helt hundra... Istället för Aftonbladet  då på eftermiddagen blev det Google med sökande på dop och lämpliga sånger. Nu ska jag bara börja med att säga att jag inte är ateist. Jag kan filosofera en del om religion och tro. Det var bara en känsla då jag fick då jag ögnade igenom populära sånger vid dop, att så hiiiimla mycket  "Gud har Dig i sin famn" och "var aldrig rädd, Han finns hos dig", heela tiden. Vad hände med mor och far och att uppmärksamma kärleken i den egna faktiska familjen...? Så jag skrev en egen = ) Så var det gjort. En ny dopsång helt enkelt... skriven med Alvin i åtanke. Så satt jag här på kontorsstolen i fredags och sjöng den lite försiktigt för mamman och pappan som stod intill med den lille sovande i famnen och så sa dem - Vi ringer när det är dags för dop.

Titt vad man kan få kreativitet över till när de vanliga arbetsuppgifterna tryter.

Lite grönt förskönar min mossigt orangeröda bakgrund

Kategori: Allmänt

Välkommen till min nya blogg!

Kategori: Allmänt