fiaelisa

Det är ju ändå torsdag

Kategori: Allmänt

Här vankas det yoghurt toppat med fruktmusli, banan, solroskärnor, frön och annat fling-gott. Om man duktigt äter upp serveras till efterrätt ett första glas René Barbier.

Stundvis låter man ruskigt mycket som en student. Men det var ju en ståtlig yoghurt-tallrik, Kellog's flingor o mjölk hade känts betydligt fattigare!

En extra signatur

Kategori: Allmänt

Jag har just blivit ombedd att göra en sak. Det är såhär att vi har obligatorisk närvaro på alla seminarier/diskussioner i klassen, och närvaron verkar noteras som så att en lapp skickas runt och du skriver ditt namn - så var det åtminstone i måndags. Då hade en tjej suttit bredvid mig o varit med större delen av seminariet men var tvungen att gå tidigare, men när lappen kommer säger jag till killen bredvid mig att: vi skriver väl upp henne va? - Jaaa det tycker jag, säger han och byter penna och skriver hennes namn med annan stil än sin egen.

Så får jag sms av denne karl ikväll. En förfrågan om jag kan skriva hans namn på närvarolistan imorgon.

Då hör till saken - Det finns endast fyra killar i hela vår klass, så det är otroligt lätt för läraren att se om antalet manliga namn inte stämmer om han nu skulle få för sig att ta en titt på lappen.

"Adrian, Oskar, Fredrik...men vem är Sebastian då?" Tystnad. "Oj det var visst jag som råkade skriva ner hans namn fastän han inte var här ja! Haha! Så tokigt!"

Hm... Där får jag för att jag tyckte vi skulle skriva ner hennes namn igår ja!

Fågelbon mitt på golvet

Kategori: Allmänt

Det kan vara så, att jag faktiskt inte bara tycker att det är fruktansvärt tråkigt att dammsuga av naturen, utan att det faktiskt finns åtminstone en förklarlig anledning till att jag fullkomligen skyr besväret.

Nämligen - i äldre lägenheter får du leta dig blå efter uttag! Det är sant, de finns inte! Och när du väl hittat ett är det inträngt i ett hörn och därifrån måste du knixa dig runt med en så långt utdragen sladd som möjligt i eftersläp. Hur man någon gång skulle kunna dammsuga badrummet kan jag inte förstå överhuvudtaget. Det är knappt jag kommer åt alla hörn i hallen. Man måste ha sopat på den tiden den här lägenheten byggdes för uttag kändes ju uppenbarligen inte särskilt relevant. Jag kanske får börja göra det istället - gå runt hukad med en liten borste och skyffel.

Nej - det var en dålig idé, på tok för jobbigt för den som redan drar sig för viss typ av städning. Fast när dammråttorna inte bara ligger som små tussar i hörnen utan som stora fågelbon mitt på golvet, kan det kanske vara dags att ta itu med besväret ändå.

Rosetter

Kategori: Allmänt

Mars-barn finns det gott om! Det innebär födelsedagspresenter och presentinslagning som är så roligt. Om man dessutom köper en kombination papper och fint snöre är det ännu roligare. Nästa gång ska jag köpa något prickigt eller randigt med något annat fint tygsnöre som passar. Jag skulle kunna slå in hur mycket paket som helst, göra egna etiketter och kort, skriva, klippa och klistra. Så nu har jag trivts en stund i min egen presentverkstad. Rosetter i tygsnöre är väl för sött är det inte?

Är jag bildad då?

Kategori: Allmänt

Som introduktionsfråga att besvara med hjälp av mentometerknappar:
Vad är kunskap?

A. Något man kan.
B. Något man vet.

Hrm - Det man kan, det vet man, och det man vet, det kan man, eller..? Det känns ju som att begreppen går lite hand i hand. Minst sagt. Lärarstudenterna kommer att få fundera tills tankarna går i kras under kommande kurs! Vrid och vänd, och vänd och vrid lite till på det hela är ni snälla.

Idag gick diskussionen kring olika typer av bildning. Utbildning, bildning, allmänbildning, inbillning.. Och vår nye lärare som verkar alldeles fantastiskt tråkig i sin egen teoretiska filosofi-värld, (dock har han många poänger så han är nog inte det minsta värdelös det lilla livet!) förklarar att bildning hör samman med orden: angelägen, angår, talar till oss, tillägnelse.

Hm. Efter några sekunders tystnad inflikar en i klassen med ett helt otroligt bra resonemang. "Jo men.. då är man alltså bildad om man sysslar med något som angår en, som tilltalar mig, är mig angeläget osv..? Så då om jag är väldigt intresserad av barnporr, för att det tilltalar mig och jag tycker det är väldigt angeläget, jag tillägnar mig otroligt mycket åt det, tar reda på allt och har gott om både information och bilder och sysslar ofta med det. Är jag bildad då?"

Oj vad vi skrattade! Så jävla bra sagt. Det går ju som sagt att vrida på saker eller hur professorn.

Rådjur på vift

Kategori: Allmänt

Någon har vandrat fel. Vad förvånad jag blev när jag fick se att en rådjurskille promenerar förbi nedanför mitt fönster. Han går så stilla i maklig takt och ser så förnöjd ut i morgonsolen. Tänk om jag skulle öppna fönstret och sticka ut huvudet. Då skulle han nog dö. Nä jag låter honom vandra vidare, han ser så söt ut. Hoppas att han hittar vägen tillbaka till skogen snart.

Kalashelg

Kategori: Allmänt

Tänk vad härligt det är när alla "måsten" plötsligt är få och man får en helg med bara massa kul! Det händer för sällan. Fast då går den förbi i ett svisch förstås men det är det ju värt. När guldtillfällena ges måste man ju bara passa på att bara ha det gott. Anna och jag tog minsann fasta på att "göra Göteborg" och lät lördagen vara ända till halv sex på morgonen! Och idag har jag blivit proppmätt på jordgubbstårta på mysig födelsedagsfika.

Den lekande helgen får visst dock sluta med lite läsning. Ett "måste" fanns det visst i slutänden ändå. Attans. Inget är fläckfritt. Men ett kan jag leva med. Tror jag... Jag ska åtminstone försöka att inte tänka på söndagsfilmen jag vill se och hur skönt det vore att gosa ner sig i soffan... Oj då, det kommer gå bra med den där läsningen hör jag!

Sem.gruppsfest

Kategori: Allmänt

Då vankas det kalajs för seminariegruppen! (Klassen med andra ord.) Lite ska man väl få fira att första kursen är avklarad innan nästa tar vid. Jorå. Nu körs Rihanna för fullt och mina nya hängslen är på. En väldigt rolig accessoar måste jag säga för övrigt, jag diggar dem starkt! :)

Ett återseende

Kategori: Allmänt

Imorgon bitti kommer nog en lite nostalgisk känsla infinna sig. Alla vi som blev lärarstudenter den 19 jan ska åerigen samlas i den aula vi samlades i för allra första gången. Den morgonen pirrade det i många. Många var precis inflyttade och kände knappt någon. Jag kände ingen men var förvånansvärt lugn och bara lagom förväntansfull. Förstod inte varför folk var nervösa men tyckte förstås att det skulle bli spännande att se vad det var för andra typer som ville bli lärare.

Nyligen hemkommen från 2 veckor i Florida, precis hitkörd kvällen innan, in med några väskor i rätt lägenhet och jag borde ha varit fruktansvärt tankspridd. Men nej. Jag hade antagligen inte hunnit reflektera alls över att jag nu faktiskt skulle bli student och att livet skulle få en annan rivstart. Helt uppe i allt annat som föregått sista tiden togs det här som ännu ett litet äventyr. För jag sov bekymmersfritt som en stock den natten.

Tack vare min personliga guide Ellinor hamnade jag också rätt morgonen därpå och hon vinkade av mig där som en mor lämnar sitt barn på dagis! (Vilket alltid kommer att förvaras som ett väldigt fint första-dagen-på-universitetet-minne!) Ett par timmar senare, hade man blivit välkommen som student och sedan drog nollningen och hela fadderuttan igång! Mycket har hänt på två månader och imorgon är vi tillbaka i samma aula. Fast den här gången är ansikten bekanta och jag hittar dit alldeles själv...:)

Värd sina priser

Kategori: Allmänt

Oscar för bästa film, bästa regi, bästa manliga huvudroll och bästa originalmanus. Inte konstigt att The King's speech var bra! Svinbra var den faktiskt. Och båda herrarna Colin Firth och Geoffrey Rush är ju för fenomenala!

Boxats under svart lakan

Kategori: Allmänt

Här har det övats inför redovisningen i gestaltning imorgon. Så himla kul att få vara galet lekfull och tänka ut någon lustig framställning! Ganska så snart tog vår gestaltning form. För min del kommer den innebära att stå svartklädd och sparka och boxa under ett svart lakan. Därefter sitta på golvet och fortsätta boxa frenetiskt under lakanet. Sedan kommer svepande vågrörelser från vitklädda varelser med vita lakan..o.s.v.
Det låter bara en aning flummigt va?
Jo. Men nu är det så, att det SKA vara flummigt. Handledaren sa: "Tänk att ingen ska förstå vad ni menar, DÅ är det bra". Det här ska ge upphov till känslor och diskussion.

Okeeej...

Vårt måste bli klart godkänt!

Fint hembesök

Kategori: Allmänt

I brist på öppen tågräls sitter man här inklämd på en fullpackad dubbeldäckare till Katrineholm! Varmt som attan är det här mot solsidan men jag har ingen lust att börja strippa, jag är nämligen så nöjd över min vårjacka som jag nyss köpte i all hast! Dock har jag spanat in den tidigare, men i Göteborg var den slutt. Att ta ett snabbt stråk genom Norrköping city var visst inte fel!

Nu knyter jag ihop en superfin långhelg hemma, som hunnit innehålla masor av det man ville, och fortsätter färden hem till Göteborg, och det blir inte alls fel att komma tillbaka dit heller :)

Och tulpanerna har spruckit ut

Kategori: Allmänt

Igår vår bästa vårdagen hittills! Vilket väder! Man ska inte behöva påverkas så upp och ner av att det är bra väder, man ska ta sig ut och trotsa väder när det är grått och komma igång i alla fall. Men nog fasiken är det lättare att få en sprudlande enerigi när det solen strålar och vindarna stillat sig.

Mor och jag tog tillfället i akt och gav oss ut på långpromenad. Sa "hejhej" till byborna när vi gick förbi och vinkade till bilar (bykänslan har ju sina gulliga sidor må jag säga). Vi tappade nog grepp om tiden för vi gick och gick och bara pratade så att munnarna aldrig slutade gå, lapade sol och njöt! Och när vi kommer hem har tulpanerna spruckit ut på köksbordet.

På tal om att njuta - jag har nog kört 10-15 mil över helgen och blir fortfarande fullkomligt lyrisk när jag ska köra bil! Gör glädjetjut och nästan skuttar iväg över att få ta bilnyckeln! Det är nu när man kommer hem och faktiskt får möjlighet att köra som det går upp ett ljus - "jag har klarat det här körkortet nu, jag har det". Det är heeeelt underbart. :) Lyckan var stor när jag i lördags morgon höjde volymen på en jävligt bra låt, drog ner solglasögonen och tryckte på söderut. Då var leendet svårt att sudda bort. Somliga tycker att min förtjusning är lite överdriven - SÅ speciellt är det inte att ha körkort hörru du.... men de med nytaget körkort, eller de som sliter just nu, kan nog förstå ångesten och pressen det innebär. Det är en fruktansvärd väg dit. Det känns motigt tills du en dag blivit "godkänd". Så nu ska jag icke försumma den lilla lyckan som betyder så mycket. Jag får köra bil!

(Fast jag är långt ifrån ett proffs kan jag erkänna...bara att fråga stackars Anna när vi skulle parkera någonstans runt Knäppingsborgsgatan i lördags, haha. Min första kommentar "jag kan INTE fickparkera, så det får bli nåt annat" Men nu ska vi inte tala mer om det. Det gick ju finfint till sist!)

Välkomstkommité

Kategori: Allmänt

Efter fem timmar med korsord och skumpande i buss möttes jag av inga mindre än mor, far och överraskningen Anna!!! Wihu! :D Efter ett härligt café/restaurang-besök gick vi på premiären av "Hur många lingon finns det i världen?" och guuud va bra den var. Där fick man sig många goda skratt! Vilken otroligt fin film! Den borde alla se, och jag tror nästan alla skulle uppskatta den :) Jättehärlig. Se den!

Nu bör det sovas för tidigt imorgon förmiddag ska det spelas fiol med trion i Gusum! :)

Nu blir det långhelg

Kategori: Allmänt

TGIF - Pust, så skönt att det är fredag. Sista veckan har tagit på krafterna och efter en uppiggande och jättetrevlig förmiddag i skolan ska jag nu packa en liten väska och bege mig! Snöyran ska förhoppningsvis inte stoppa bussen från målet, där kvällens planer är spikade till cafébesök och bio med mor o far. Helmys. Så ska helgen fortsätta, goa stunder med finaste folken :) Här ska samlas nya krafter!

 
Den här lilla godingen måste förstås faster busa med också!

Ost och kärlek

Kategori: Allmänt

Jag kom precis på en sak, mitt under mitt digestive-och-ost-ätande och opponeringsskrivande. Tankarna flög iväg. Då plötsligt dyker det upp en säregen metafor.

En ost utan fett, är som kärlek utan värme.

Vilken värdelös ost, och vilken...

Ett oigenkänneligt hem

Kategori: Allmänt

Efter att inte varit hemma i Junibacken på många månader har jag på något sätt upplevt huset annorlunda när jag kommit tillbaka. Det kan känns större eller mindre, eller ljusare och mer öppet än man tänkt på tidigare. I regel tycker jag bara att det är så fint. Imorgon kväll kliver jag innanför dörren igen och den här gången är det bara 1,5 månad sedan sist. Det är härligt att det inte är några oöverstigliga avstånd till att hälsa på nära och kära, över en helg om man vill! Ett par timmar hitan ditan, gjort på ett kick. Som Hanna och jag sa häromdagen "det är skönt att veta att man kan, även om man inte alltid gör det så ofta".

Så drömde jag inatt att jag skulle åka hem, bara för dagen och jag kommer in i ett nedsläckt och dunkelt hus. Jag visste att alla var på jobbet och att det skulle vara tomt. Så kommer jag in och det är fullkomligt proppat med grejer. Överallt! Staplat upp på väggarna och nästan inte möjligt att ta sig framåt. Det här var sannerligen ett nytt intryck av huset. Jag tittar mig runt och känner inte igen mig, går upp på övervåningen som liknar en vind med allt bråte och mitt i allting är ett stearinljus tänt och Robban äter frukost med kaffe och morgontidning. Han ramlar nästan av stolen av rädsla när jag kommer men ser att det är jag. "Hej, va rörigt det är! säger jag." - "Ähh joo, det har samlats på lite grejer. . ." Äh jo, det kunde man ju lugnt säga.

Drömmen överdrev nog en aning. Föräldrahemmet kommer nog vara sig rätt så likt sedan sist... ;)

Lisa för själen

Kategori: Allmänt

Kvalitetsdagar är fina som snus. Särskilt när man behöver dem allra mest.

Finare
än snus skulle jag vilja säga. I sällskap med en av hjärtats sanna vänner prata om allt väsentligt och oväsentligt, fälla en tår om så skulle behövas, brista ut i gapskratt över tokigheter man gjort, diskutera snaskigheter eller komma fram till skillnaden mellan cappuccino och latte. Och låta sig vara hiskligt tjejig och äta glass med brownies och kakdeg tills det sprutar ur öronen! Strosa i solen och genom staden, komma på att man inte orkar prova några kläder fast det finns så mycket snyggt, utan kilar istället in på ett café för att äta.

En vardag som lisa för själen.

Låt inte tiden bara gå

Kategori: Allmänt

Nog för att livet aldrig blir som man tänkt sig. Det kan väl alla skriva under på. Rullar vi bak ett år från nu, tänk om jag hade vetat hur det kommande året skulle bli? Jag vill vara lite naiv nu, och tänka att det inte borde kunna hända så mycket när jag ska vara stadigt placerad i Göteborg i minst 3,5 år. Det låter så lugnt och skönt.

Fast man kan nog aldrig räkna med att perioder i livet ska vara på ett visst sätt, alltid händer det något. Något oväntat extra förgyllande...eller något oväntat nedslående... Ibland får man försöka slå sig själv i skallen och inse att "fortsätter jag såhär, så kommer det leda till det här". Det låter hur enkelt som helst. Jag har dock bevisat att jag varit klart sämst på att tänka så. Så har jag sagt jäävla idiot till mig själv tusen gånger. Och nu sa jag att jag var sämst på att försöka tänka så, för det kunde inte bli annat än bättre. Förhoppningsvis är jag inte lika dum idag. Lustigt nog är vi många som gör detsamma. Man fortsätter fastän man vet vart det leder.. eller så stannar man inte upp och bestämmer sig själv för hur man vill ha det och det hinner gå förlorat.  

När du vet att något inte är bra för dig, ja men sluta då... och när du vet vad du vill, ja kom igen - få det att bli så! Ingen annan kommer att fixa det åt dig. Det är också något vi alla kan skriva under på. Vi lär oss livets läxor hela tiden. Min största från förra året - låt inte tiden bara gå.

Snart blir det promenad i den fantastiska vårsolen!

Skickat och klart

Kategori: Allmänt

En dag späckad med uppsatser. Först under långfika med basgruppsjäntorna, och sedan med min egen fröken Björkvik. Nu har vi varit duktiga och finslipat och kommit i mål med god tidsmån dessutom. Så himla skönt!

Ikväll doftar det nu nybakt bröd i lyan.
 
Jag har undersökt ett såndärnt bröd man bakar själv endast med hjälp av att tillsätta vatten. Mjölmixen är redan given och jästen får man med, ni vet? Jag har gjort sånt där förr och måste säga att det är ju lika lätt/svårt (vad man nu tycker om brödbak) som att göra det från grunden. Ens egna bröd blir dock ännu godare! Fast nu har jag inte en väldans massa bröd-ingredienser i skåpen vilket är en förutsättning om man ska leka initiativrik brödbagare... så idag fungerade det bra med det här. Det blev ju trots allt nybakta brödbullar...ljumma så smöret smälter.. Och dää, dä ä'nte kattskit inte!

Våår

Kategori: Allmänt

Så vaknar man före klockan, solen strålar genom fönstret och temperaturen har passerat nollan. Nere på gatan går folk förbi och lapar sol. Nu finns det hopp om vår!


Den första värmande vårsolen, för nästan exakt ett år sedan....

En alldeles speciell inbjudan

Kategori: Allmänt

För ett tag sedan fick jag ett mörkrött kuvert som strålade att det innehöll något alldeles särskilt tack vare sin fina struktur och välstilta text. Någon hade lagt ner lite extra på det här och på baksidan stod det "till någon speciell" och mitt namn när jag öppnade. Där fanns sedan en så fin inbjudan till bröllop, kommande sommar en dag i juli. Åh, jag blev så glad! Alldeles rörd.



För sådär 15 år sedan kommer jag så väl ihåg när den blivande bruden och jag bestämde oss för att rymma från den ena till den andra. Detta genom att korsa, det för oss enorma, gärdet. Dock kände vi tydligen trots vår ringa ålder att det inte var särskilt snällt att bara rymma utan säga något. Så innan vi begav oss skrev vi ett brev. Något i stil med "vi rymmer till Sofia, det är tråkigt här", samt att vi hade lagt till Sofias hemnummer ifall de skulle vilja ringa sedan. Rätt så omtänksamt av rymlingarna måste jag säga! Lappen finns faktiskt kvar. Vi hade skrivit lite mer tror jag, men det kommer jag inte ihåg.

Så i sommar ska jag vara med när barndomsvännen Matilda ska växla ringar med sin Jonas. Det ska bli helt fantastiskt roligt. Jag tror att jag kommer gråta och le på samma gång. Sitta där i kyrkbänken och beundra dem förnöjt. Glädjetårar är vackra tårar. Nog är få dagar värda att fira så stort som bröllopsdagen! Åh va roligt det ska bli!

Hur många lingon

Kategori: Allmänt

Vaknade med en väldans energi idag. Lägenheten har sett ut som skit och jag har bara inte haft någon ork att ta tag i det. Men imorse flög jag upp, satte på en tvättmaskin, röjde prylar, drog fram dammsugaren, vädrade och kokade t.o.m. ägg till frukost. Hej å hå. Den där sparken i rumpan behövdes verkligen - ibland kan man gå och dra på något utan att först veta vad. Sedan spricker det upp.

Just nu lyssnar jag på ett helt underbart gäng som besöker Tv4:as morgonsoffa. Det är gänget som spelat in "Hur många lingon finns det i världen?" som baserats på Glada-Hudiks framgång. En verklig må-bra-serie med eldsjälar. Vill vill vill se filmen!

Modig 20-åring

Kategori: Allmänt

Anton Hysén har brutit isen och kommit ut som den förste homosexuelle spelaren inom professionell fotboll. Den förste ja... Säkerligen den allra förste... Tack och lov för att någon äntligen spräcker tabun och säger det! Det fattar väl vem som helst att det finns bögar i omklädningsrummen. Att det bara måste vara så eftersom något annat vore statistiskt omöjligt. Det är väl inget med det eller? Men det krävs vardagshjältar som denne 20-åring för att visa just det, "att det är ingenting med det". Ett samtalsämne ingen vågat prata om och nu har han säkerligen fått många grabbar att dra en lättnadens suck över att de faktiskt inte var ensamma.



Modigt som tusan.
Fotbollskanalen.se hade fått så många hotelser och spydiga kommentarer att de beslutat att stänga ner kommentarsfältet. Usch. Skäms på folk! Extra guldstjärna till Anton från mig.  

Nya tag denna söndag

Kategori: Allmänt

Det var tur kan jag säga att man hade räknat med att inte göra något vettigt dagen efter nollefesten för fy attans.. Vad seg jag var igår! Det var en fullkomlig kraftansträngning att släpa sig till duschen vid fyra på eftermiddagen. Toppen av lathet - "jag orkar inte stå o duscha, jag tar ett bad" Gött. Sedan blev det pizza och melodifestival hos Anna och nya krafter har samlats! Kaffet har hällts upp, nu finns ingen återvändo. Fram med styrdokumenten.

Nollorna återförenas

Kategori: Allmänt

Efterlängtat fredagskalas! Vår fantastiska fadder Liza fixar fest ikväll för den fina gamla nollegruppen som varit slipprad över staden sista tiden. Folk verkar taggade till tusen för denna afton och att jag själv redan har kört igång en partylista avslöjar väl att jag själv är inkluderad i de taggades samfund. Yeees. Sedan ska vi alla skriva uppsats över helgen! Bakfylla och uppsatsskrivning känns som en perfekt kombo! Ett gäng föredömliga lärare. Men en sak har vi ju lärt oss - det gäller att kunna göra flera saker samtidigt.

Säldammsparty

Kategori: Allmänt

Friskis-gympan har fått ett nytt namn har jag hört. Nämligen - säldammen. Ha! Fy fasen. Dammen där tanter ligger och krälar osmidigt. Detta måste ju dementeras gott folk. Som nybliven friskare måste jag säga att de har hippat till sig något enormt om man jämför för ett par år sedan. Det finns såklart några pass för säl-tanter också, men numera har du otaliga möjligheter att få vicka på höfterna till olika rytmer, skutta i olika högt tempo eller varför inte ta ett pass där du får lyfta stänger tills du kräks och bara vill släppa stången rakt ner i golvet. (Det passet har INTE jag valt) Ellinor och jag var på afro-dans ikväll, samma pass som vi gick på förra veckan då en vikarie hoppade in. Vi hyllade inte den ledaren till skyarna precis... men tänkte att jaja, hon var ju bara här tillfälligt som tur var. Hon hade en liten Africa-touch på varje övning - det var att kratta, vifta bort flugor, stampa jord-golv och dylikt.

Så kommer vi dit idag igen och vem är det om inte hon som håller exakt samma pass? Jaha ja. Vi konstaterade också att hon själv lät en aning uttråkad samtidigt som hon innan passet sa åt oss motionärer att ta i och ha kul. Hm.

Jaaaa fasen -  nu ska vi göra det bästa av det här. Vi blev taggade av ironin i situationen och bestämde oss för att gå in till tusen för dans à la Africa! Så vi viftade flugor, stampade jordgolv och sådde frön som aldrig förr! Nöjda som få efteråt! Fast kanske tur ändå att just detta säldammskalas inte hade något större publik;)

Är det så med studenter?

Kategori: Allmänt

Slutar de upp med det de gjorde innan de klev in i universitetsvärlden och blir fullkomligt insnöade!? Nej! Så är det ju ICKE! Jag saknar att prata om ditten och datten på bloggen.

Den allra första kursen på lärarprogrammet lider här nu mot sitt slut och vi har alldeles precis också avslutat vår första praktik. (Jag har också lett mina två första lektioner! I engelska faktiskt! Riktigt kul!!) Under 8 dagar har jag följt två klasser i åk 5, framför allt en, och haft två handledare som velat att jag ska suga åt mig av så mycket som bara möjligt! De är två damer med maaassor av erfarenhet, en verklig guldgruva att få vara med och kunna spana in och diskutera med om allt som dyker upp i skallen. Vilket har varit en hel del.

Min största insikt under praktiken: En lärare får hantera otroligt mycket mer än bara undervisning. Det inträffar ideligen incidenter, mellan eleverna i klassen eller med dem och andra barn i korridoren, under rasten eller också efter skoltid - det som sker efter skoltid hänger ju såklart också med in i klassrummet... Hela hela hela tiden måste det jobbas med relationerna i gruppen.

Jag funderade ju på att bli psykolog och ja du varsågod Fia! - Du kommer få det jobbet på halvtid. Det är så det är. Alla ungar har en bakgrund och när eleven är i skolan måste läraren se till att det fungerar. Jag har aldrig haft någon annan romatiserad bild heller, men det är något man måste vänta sig om man nu valt yrket. Men jag står fast. Yep. Det ska bli en sjuhelsikes bra lärare av mig en dag.